Black Friday: "En nou oprotten!"

De column voor de lokale radio. Dit keer over de razendsnel opgekomen hype 'Black Friday'

Belevenis
Ervaringen

Vijf jaar geleden toerde ik rond deze tijd door de Verenigde Staten. Een trip waar ik nog vaak aan terugdenk. Eén van de dingen waar ik toen kennis mee maakte was Black Friday. De dag na Thanksgiving.

Ik zat op dat moment in Louisville, Kentucky. En dat is dan weer bekend van de legendarische bokser Muhammed Ali. In Louisville is een prachtig museum met werkelijk alles over het leven en werk van één van de grootste sporters aller tijden.

Gekkenhuis

Terug naar Black Friday. Vijf jaar geleden was dat in Nederland nog een onbekend fenomeen. In Louisville werden we destijds al gewaarschuwd: “Ga niet de winkel in, het is een gekkenhuis.”

Black Friday, de naam komt voort uit de traditionele verkeerschaos een dag na Thanksgiving, de dag dat gans Amerika weer huiswaarts gaat na familiebezoek.

Gisteravond zag ik de beelden uit Amsterdam en Rotterdam. Alle regels van nu worden aan de laars gelapt. Black Friday. Een zwerm blinde kippen op zogenaamde koopjesjacht. Met de nadruk op zogenaamd.

Verademing

Het was een verademing om op de avond van Black Friday te kijken naar Reid uit Workum. Floortje Dessing ging bij hem op bezoek. Reid leeft al vijftig jaar geheel zelfvoorzienend. Wilde geen kabels rond zijn huis. “Die zorgen voor storing en het is slecht voor de dieren in de grond”, zo redeneerde de gewezen architect. Rond de vuurtoren waarin hij woonde met zijn vrouw verbouwde hij alles zelf. Lurkend aan zijn pijp leek het alsof de wereld stilstond. Authentiek heet dat tegenwoordig, de man deed niets anders dan op zijn manier zijn leven leiden.

Hij bedacht de inmiddels legendarische Strontrace. Een wedstrijd voor boten die alleen gebruik mogen maken van zeil- en handkracht. Reid gaf een paar weken geleden nog het zelf het startsignaal met de traditionele woorden: ”En nou oprotten!”

Twee weken geleden overleed Reid. 86 jaar oud. Godzijdank hoefde hij de onzin van Black Friday niet meer mee te maken.

Bekijk de aflevering van Floortje blijft hier over Reid.

Belevenissen tags: