De clubliefde van Old Tom

The Red Rebels. Alleen die (bij)naam beroert al. De taxi voert naar de buitenwijken van Manchester. Welkom op Broadhurst Park, de thuishaven van FC United of Manchester.

Belevenis
Ervaringen

Wat heb je te zoeken bij een voetbalclub die in Nederland vergelijkbaar zou zijn met een tweedeklasser in de regionen van de amateurs? Het antwoord: clubliefde. Oneindige clubliefde.

FC United is namelijk opgericht door supporters van Manchester United. Boze supporters, hele boze supporters. Ze betaalden torenhoge prijzen voor entreetickets, mochten niet meer staan tijdens wedstrijden en hadden geen inspraak in het beleid. Nadat het grote United in Amerikaans eigendom kwam, was de maat vol.

Ze besloten in 2005 een eigen club op te richten: FC United of Manchester. Vierduizend mensen investeerden in de club en een deel daarvan is terug te vinden in een stenen muur in het stadionnetje. Voor een kleine twintig euro kun je aandeelhouder worden en dan mag je meestemmen in vergaderingen.

Old Tom

Broadhurst Park ligt er verlaten bij deze dag. Een prachtig nieuwe accommodatie, in gebruik genomen in 2014. Een druk op bel levert rumoer op. Een oudere man doet open. Het welkom is warm en direct volgt een rondleiding door de man die elke thuiswedstrijd de programmaboekjes blijkt te verkopen. De trots glimt van het gezicht van ‘Old Tom’ als hij over zijn club praat.

Old Tom voor het klassieke loket waar hij zijn programmaboekjes verkoopt

In veertien jaar is er, behalve een gloednieuw complex, veel bereikt. FC United of Manchester heeft inmiddels vijfduizend leden en is de grootste club in het Verenigd Koninkrijk die geleid wordt door de supporters. Gemiddeld trekken de thuiswedstrijden zo’n drieduizend toeschouwers, veel clubs in de eerste divisie van het Nederlandse betaalde voetbal zouden er jaloers op zijn.

Het rode leger

De volgende dag: Old Trafford. In aanloop naar het duel Manchester United-Leicester City. Uit werkelijk alle windstreken ter wereld trekt een rood leger van tienduizenden naar het Theatre of Dreams. Bussen met Aziatische toeristen; snel een kiekje en weer weg. Een biertje kopen? Veel pubs vragen entree en dan moet je ook nog in het bezit zijn van een wedstrijdticket. Een beetje seizoenkaart kost al snel meer dan duizend pond. Lange leve Old Tom.

Veel leden van FC United zijn vereeuwigd in een stenen muur.

Belevenissen tags: