Eskimo

De column voor de lokale radio. Dit keer over een ander virus.

Belevenis
Ervaringen

Eskimo

Ik weet niet wat erger is: het coronavirus of de schaatskoorts. Van het virus ben ik tot nog toe gevrijwaard gebleven, van die koorts ga ik nooit last krijgen.

Ik mag graag naar programma’s over en uit Alaska kijken op Discovery. Maandenlange vrieskou trotseren die bikkels. Geen daglicht, eenzaamheid en koppen die daardoor letterlijk prachtig verweerd worden. De houten hut op de toendra wordt alleen verlaten om een eland voor de plaat te schieten.

Maar da’s op televisie. Dan zit ik bij het kacheltje, ik hoef niet op jacht naar een eland. Ik loer alleen op dat stukje harde worst in de koelkast. Mijn toendra is straks weer de nachtelijke Goorse prairie.

Gladdigheid

Afgaande op de social media ben ik de enige die dat gedonder met sneeuw en ijs maar niets vind. Ik heb het geprobeerd met een wandeling naar de supermarkt. Dat doen we dus niet weer. Ik heb normaal gesproken al moeite genoeg om het ene been voor het andere te krijgen, banjeren door een pak sneeuw of gemier en gemartel over ‘gladdigheid’ laat ik met grote liefde over aan anderen.

Sneeuw en ijs is voor Eskimo’s en die wonen niet voor niets…., juist in Alaska. Maar hoe vaak ik ook kijk op Discovery: een Eskimo op hoge noren heb ik nog niet gezien. Anders hadden ze trouwens wel Eschaatsmo’s geheten.

Koorts

Nog zoiets, die Elfstedentocht. Toen het kwik nog onder de tien graden moest dalen was al zeker dat er geen Tocht der Tochten zou komen. Je kunt veel van die Friezen zeggen, maar onduidelijk zijn ze niet.

Toch vonden alle mediaredacties in Hilversum dat ze de koorts aan moesten wakkeren. Dezelfde telefoonboekjes als alle voorgaande jaren werden geraadpleegd, dezelfde gasten werden uitgenodigd. Avond aan avond ging het over iets waarvan allang bekend was dat het niets was.

Ik dacht trouwens dat er een avondklok was en dat je alleen voor heel dringende zaken of je hond de deur uit mocht, maar dat terzijde.

Gelukkig wordt er nu volop gevaccineerd tegen het coronavirus. Die koorts lost zich de komende jaren vanzelf op, de natuur rekent zelf wel af met natuurijs.

Belevenissen tags: