Kwaaierakker-toernooi

Het was (en wordt weer) een prachtige opmaat voor de jaarwisseling: de finale van het kerstbiljarttoernooi in mijn stamkroeg.

Belevenis
Ervaringen

64 deelnemers, do or die. Vijf loodzware hindernissen moeten bedwongen worden door de uiteindelijke winnaar. Als de loting is verricht, klinkt het steevast over de tegenstander: ‘oei, da’s een kwaaie rakker’. Of diegene nu twintig caramboles moet maken of tweehonderd.

Vleesbiljarters

De hoofdprijzen zijn ook al jarenlang hetzelfde: vier rijkgevulde vleespakketten voor de finalisten. Een hongerige troep leeuwen verbleekt bij de vastberadenheid van de biljarters als de strijd losbarst.  Daar komt ook die andere veelgehoorde term vandaan: de vleesbiljarter. Wat zoveel wil zeggen als: in de competitie bakt-ie er niet veel van, maar pas op als het kersttoernooi begint.

Eén keer had ik het voorrecht om het toernooi te winnen. En geloof het of niet: dat haalde zelfs het NOS-sportjournaal. Net als alle andere winnaars kreeg ik de vleesvoorraad keurig thuisbezorgd. Na eerdere finales sneuvelde er weleens een pakket in de tijdspanne tussen het verlaten van het etablissement en thuiskomst. Je zit niet vijf ronden in de zenuwen om je vervolgens de dag na de glorieuze triomf af te vragen waar dat vlees toch gebleven is.

Kwaaie rakker

Dit jaar dus niets van dit alles. Zoals er zoveel niet was. Zo op het einde van het jaar komt het gemis van die gezellige avonden extra hard binnen. Het lege groene laken symboliseert een mislukt jaar. Er rolde niet veel dit jaar, zelfs geen biljartballen. Het was een kwaaie rakker, het jaar 2020.

Bekijk hier de uitzending van het NOS-sportjournaal van 30-12-2017

Belevenissen tags: