Mega

De column voor de lokale radio (Hofstreek FM). Dit keer over het verdwijnen van weer een iconische winkel uit het Goorse centrum.

Belevenis
Ervaringen

Het was maar een klein berichtje in de lokale media: Sport-Inn verdwijnt uit het Goorse stadshart. Ik werd er een beetje weemoedig van. Moest denken aan Wim en Jannie Oonk. Zij runden tegenover onze bakkerij aan de Kerkstraat de sportwinkel die later naar het centrum zou vertrekken en Sport-Inn zou worden.
Ooit was de Kerkstraat een bloeiende winkelstraat met een kruidenier, slagerij en een groentewinkel. Spoor verkocht schoenen en bij Sanders scoorde ik mijn eerste LP: van de Stray Cats. Levendig straatje dus, door de E8 zelfs iets te levendig.

Quickjes


De eigenaren van Sport-Inn gaven aan dat het steeds lastiger was om te werken met grote merken als Nike en Adidas. Daar hadden Jannie en Wim geen last van. Ik kon er gewoon mijn Quickjes kopen (type Van Hanegem). Of een Hector-shirt. Ook dat is trouwens helemaal verdwenen. Nu krijgen alle teams een tenue dat bij één of andere groothandel wordt besteld. Vroeger ging je naar de winkel en kocht je een GFC-, Twenthe- of, in mijn geval dus, een groenwit shirtje. En waar zijn de authentieke voetbaltassen gebleven? Die met twee handvaten. Nu zijn het allemaal gesponsorde reistassen van kingsize formaat.

Kingsize

En in dat kingsize zit 't 'm net. Nike en Adidas zitten niet meer te wachten op lokale winkeliers. Die willen megastores. In Goor wordt geen brood meer gebakken. Dat komt uit een megabroodfabriek in Hengevelde. Hoeveel winkels zijn al ter ziele gegaan door dat megapostorderbedrijf Bol.com. En met Jumbo en Lidl heeft Goor straks ook twee megasupermarkten.

Weemoedig

Ik kan wel weemoedig worden, maar ik doe er zelf ook aan mee. Toch wel makkkelijk als je alles onder één dak kunt kopen. Of aan kunt vinken op je beeldscherm en dat het dan ook nog eens aan je deur wordt bezorgd.
De economie wil groot, groter, grootst. Wij willen snel, sneller, snelst. Ik voorspel: wacht maar tot dat er een schip vast komt te liggen in het Suez-kanaal of een oorlog uitbreekt in de graanschuur van Europa. Dan piepen we wel anders en verlangen we terug naar het kruideniertje, bakkertje en slagertje op de hoek. Maar die hebben we met z'n allen keurig de nek omgedraaid.

Belevenissen tags: