Nooit meer zal 'Keep your hands to yourself' zo klinken....

Ik wil links of rechts nog wel eens een concertje meepikken, het liefst niet al te grootschalig. Zo belandde ik zo’n tien, vijftien jaar geleden in Hellendoorn bij Dan Baird and Homemade Sin.

Belevenis
Ervaringen

Dat kaartje bleek een schot in de roos en ik bezocht ze later nog een paar keer. Maar die pret is over, voorman Dan Baird kapt ermee. Jammer, jammer, jammer.

Voor wie Dan Baird niet kent, en afgaande op de bezoekers bij Nederlandse concerten zijn dat er héél véél, hij is het prototype van de Amerikaanse rock ’n roll. Lang haar, vuige stem en ouderwets rammend op zijn Fender Telecaster.

In een ver verleden scoorde hij grote (wereld)hits met de Georgia Satellites. Die band viel uitéén en drie leden, waaronder Dan Baird,  gingen met elkaar door. Daarbij kwam supergitarist Warner Hodges, live één van de beste die ik ooit heb gezien.

Dan Baird and Homemade Sin. Tweede van links: Dan Baird, helemaal rechts Warner Hodges

Principes

Ze bleven hun principes trouw: rock ’n roll maken in de zuiverste zin van het woord. Stonden we weer met amper 100 man. Of het nou Hellendoorn was, Enschede of Utrecht. Het maakte Dan en zijn makkers niets uit: gas d’r op!

De laatste keer dat ik ze zag was een paar weken geleden in Manchester. Samen met de Kentucky Headhunters en Jason and the Scorchers. Een volle bak genoot van vijf uur knetterende rock. Behalve in Engeland was de band ook geliefd in Duitsland, Scandinavië en hun vaderland de Verenigde Staten.

Moe

Maar Dan trekt het niet meer. 65 jaar is hij inmiddels. “Die twee uur spelen is fantastisch. Maar die andere 22 uur op een dag worden me veel te lang als ik op tournee ben”, zo postte hij op zijn Facebookpagina. Moe van de hotels, moe van het vliegtuig en moe van het busje dat ze door heel Europa bracht. Ik ga ze missen. En zal me altijd blijven afvragen waarom de ArenA drie keer volloopt voor de Toppers en Dan het hier moest doen met een paar verdwaalde liefhebbers.

Belevenissen tags: