Speciale voetbaloefening: bierkratten slepen

De column voor de lokale radio. Ditmaal over het fenomeen bierdrinken.

Belevenis
Ervaringen

Bierkratten slepen als voetbaltraining


Wat is het eerste waar je aan denkt bij het horen van de plaatsnaam Goor? ’Schoolfeest’ natuurlijk. Vanuit historisch perspectief zou je ‘textiel’ kunnen zeggen. Of het gevolg daarvan: ‘arbeidersstad’.
Ik denk dat ‘bier’ inmiddels met stip op één staat. Of we daar trots op moeten zijn laat ik in het midden. Dat begon natuurlijk al met dat bierklassement waarin Hof van Twente op plaats nummer acht stond van overmatig drankgebruik in Nederland. Voorwaar geen sinecure als je bedenkt dat de matige drinkers uit Markelo, (Ambt-)Delden en Diepenheim ook worden meegerekend.

IKPas (niet)


Op 2 maart begon begon daarom bij de gemeente de IkPas-challenge: 40 dagen geen alcohol drinken. Een week voor Bigbandfestival liep die uitdaging dus af. Ik weet niet of het één met het ander te maken heeft (ik ken helemaal niemand die eraan mee heeft gedaan), maar feit is wel dat bij het invallen van de tweede paasdagavond geen druppel drank meer was te krijgen. Ik kan erover meepraten want ik was getuige.
Alle tanks, kratten en flesjes waren vakkundig tot de laatste druppel leeggezogen. Bij alle horeca-gelegenheden in het centrum. Goor ging los en bleef de baas over een plas bier waarmee rustig een paar zwembaden gevuld konden worden.

File van bierwagens

Dan moet je er niet aan denken wat er met Schoolfeest gaat gebeuren. Na twee jaar zonder dat historische volkskfeest… Als dat gemis ingehaald moet worden! Ik voorspel een file van bierwagens die á la minuut de biertanks kunnen aanvullen. Het gebruikelijke aantal liters gerstenat in de Tent, zo’n 50-duizend in een heel weekeinde, gaat al op zaterdagavond worden aangetikt.
Ik raad de gemeente aan om de IKPas-challenge te verdubbelen naar tachtig dagen met ingang van 27 juni (en weer zal ik niemand kennen die eraan deelneemt).

Diepgeworteld

Het zit diepgeworteld, dat bierdrinken in Goor. Mijn jongste zoon kwam donderdagavond terug van de voetbaltraining en op de gebruikelijke vraag "hoe ging het", kwam een opmerkelijk antwoord. “Bijzondere oefening gehad. We moesten 150 kratten bier in de koeling zetten”. Morgen (zondag 24-4) is de derby Hector- Twenthe, vandaar. De uitslag durf ik niet te voorspellen, wel dat het dak van de kantine eraf gaat.

Belevenissen tags:

Meer Bert belevenissen