Status Quotes

Het gesprekje vond plaats na de uitvaartplechtigheid van mijn vader. De dag was zomers, in juni 2015. Gitarist Raymond Nijenhuis nipte aan een drankje dat werd geserveerd door Ben Kueninger, alias ‘Ben van de Smidse’. “Zeg Ben?”, vroeg Raymond. “Ik ben bezig met een band die de muziek van Status Quo gaat spelen. Mogen we bij jou een try-out geven?”.

Belevenis
Ervaringen

De vraag stellen aan Ben, groot muziekliefhebber in het algemeen en van Status Quo in het bijzonder, was ‘m beantwoorden. Zo geschiedde het een maand later in de achterzaal van de ‘Olde Smidse’ in Goor. Mannetje of twintig publiek dat gaandeweg het optreden opliep naar zo’n vijftig enthousiastelingen. En die hadden allemaal aan een half oor voldoende om te constateren dat er iets bijzonders gebeurde rond de band die zich Status Quotes had genoemd. Daar kon zelfs een in allerijl opgetrommelde lichtinstallatie halverwege het optreden niets aan veranderen.

Ik bleef de band volgen. Overnachtte in een pipowagen te Frieschepalen, zag schalen vol bitterballen voorbijkomen en biervaten leegraken tijdens een TV-concert in Hengelo en haakte wegens iets te ruim alcoholgebruik af tijdens een tweede concert bij ‘De Smidse’. Intussen groeide de schare fans bij optredens en via social media gestaag.

Op heilige grond

Hoe mooi was het dat in de zomer van 2019 de telefoon in huize Schabbink rammelde en drummer Rens zich afvroeg of ik qua publiciteit wat aan de band kon bijdragen. We wisselden wat ideeën uit, ik hielp ze bij een nieuwe website en enkele maanden later deed de eerste uitgelezen kans zich voor. De faam van de tributeband was ook in Engeland doorgedrongen en de uitnodiging kwam om op de fanclubbijeenkomst van Status Quo een optreden te verzorgen. In het Zuid-Engelse Minehead, in de zaal waar ooit Status Quo de eerste klanken voortbracht in de jaren 60 van de vorige eeuw.

Omroep Gelderland en RTV Oost zagen wel wat in het idee om daar een langere reportage/docu van te maken. Samen met cameraman Ronny Langhorst zag ik hoe de Engelse Quo-fans de Twents/Achterhoekse band in de armen sloten.

Ben is niet meer onder ons en daarom moest ik even aan hem denken toen ik zaterdagavond in Hengelo de trein uitstapte en richting Metropool wandelde. Neonverlichting met de tekst Status Quotes prijkte aan de gevel en scheen over het plein. De grote zaal was uitstekend gevuld en er volgde een spetterend optreden met nummers die zelfs Quo nooit live heeft gespeeld. “Dit is zo goed, het is bijna saai”, sprak mijn zoon.

Die opmerking zette mij aan het denken. De podia worden vergeven van de tributebands, de één nog perfecter dan de ander. Het wordt tijd dat de heren van Status Quotes zich (nog meer) gaan onderscheiden. Met eigen werk. Wil je de boeken ingaan als een fenomenale tributeband? Of schrijf je geschiedenis door de muziek van je helden naar een zelfgecreëerd next level te tillen?

Drummer Rens bespeelt de kit zoals die ooit toebehoorde aan Status Quo-drummer John Coghlan
In vijf jaar tijd van twintig man bij 'De Smidse' naar een volle zaal in Metropool.
Status Quotes in actie

(Met dank aan René Pot voor de foto's)

Belevenissen tags: