Gierende motoren en een kippenhok

Het is 1994. Door Sport International word ik afgevuurd naar Isle of Man om de legendarische TT vast te leggen. Een motorsportevenement op een stratencircuit waarbij al veel doden zijn gevallen.

Belevenis
Ervaringen

Ik krijg een vast budget en daar moet ik alles van doen. Een hotel is te een te grote hap uit dat budget. Ik denk een mooi buitenverblijf bij een boer op het Britse eiland te hebben geregeld. Een buitenverblijf is het, maar niet helemaal wat ik verwacht: ik kom terecht in een kippenhok.

Bedevaartsoord

De race op Man was ooit een wedstrijd die meetelde voor het WK, maar na de vele dodelijke ongelukken wagen de topcoureurs zich er heden ten dage niet meer aan. Maar de TT leeft voort en geracet wordt er nog altijd op Man. Voor motorsportliefhebbers is het een bedevaartsoord geworden en elk jaar in juni wordt het eiland overspoeld door fanaten op snelle tweewielers.

Het circuit bestaat voornamelijk uit smalle weggetjes, is bijna zestig kilometer lang en daardoor totaal onvoorspelbaar. Ik slaap aan het parcours, dat 's nachts wordt bereden door supporters die zich snelle toppers wanen. De gierende en snerpende motoren houden mij een week lang uit de slaap. Want isolatie in mijn kippenhokje...., afijn dat hoef ik u niet uit leggen.

In bovenstaand filmpje ziet u hoe Michael Dunlop de snelste ronde ooit rijdt op Man. De on-board camera illustreert de gevaren van het circuit dat bestaat uit weggetjes die normaal openbaar zijn. Dunlop racet met een gemiddelde snelheid van 214 km per uur.

Belevenissen tags: