Volksmond

Ik zit dus de komende tien jaar naar mijn favoriete cluppie te kijken in Erve Asito. Wat is dat toch met die voetbalclubs? Waarom willen ze niet meer in een stadion spelen? Waarom kan dat alleen nog maar in een arena, een veste of een dome? En nu dus ook in een erf.

Belevenis
Ervaringen

Een sportmarketingbureau uit Eindhoven met een hippe Engelse naam bedacht de nieuwe naam voor het Heracles Stadion. Alleen die gedachte al wekt al bevreemding. Waarom is er geen speciale commissie samengesteld waarin alle geledingen van de club zijn vertegenwoordigd?

Heracles is geworden wat het nu is door normaal te blijven. Nu is de uitleg ineens dat een aparte club een aparte stadionnaam verdiend. Heracles is helemaal niet apart. We hebben een prachtige historie en dankzij uitgekiend beleid zijn we geworden wat we nu zijn: een mooie, fijne eredivisieclub. Bovendien komen we uit Twente. Hier houden we van veel, maar zeker niet van apart.

Case

Dat beleid bestond ook uit noodgedwongen zuinigheid. Elke cent moest op verantwoorde wijze worden uitgegeven. Ben benieuwd of ooit het bedrag bekend wordt dat Heracles heeft betaald aan dat Brabantse bedrijf voor deze ‘case’, zoals men in die wereld opdrachten noemt.

Ik lees dat er vergelijkingen wordt gemaakt met Liverpool FC. Waar de vergelijking met één van de grootste clubs ter wereld vandaan komt is mij ook een raadsel. Maar als er één ding heilig is in Liverpool, dan is het Anfield. Waarom heet dat stadion Anfield? Omdat het aan Anfield Road ligt. Het is allemaal niet zo ingewikkeld. Ook de boeren worden erbij gehaald. Maar Almelo is een textielstad. Dan had 'De Asito Fabriek' meer voor de hand gelegen.

Het mooiste voorbeeld vind ik De Kuip. Dat stadion bestaat eigenlijk helemaal niet. Officieel is het Stadion Feyenoord. Maar in Rotterdam vonden ze het lijken op een kuip. En dus wortelde de naam ‘De Kuip’ zich in de volksmond.

Op dat scenario hoop ik ook bij Heracles. Ik ga kijken in het Heracles Stadion. Gewoon omdat Heracles daar speelt.

Toen voetbal nog niet werd gespeeld in een arena, veste, dome of erf. En tribunes nog tribunes waren.
Belevenissen tags: