Wat ruist er door het struikgewas?

Het is zondagmiddag drie uur als mijn zoon en ik op de fiets stappen. Doel: het feest in Wiene-Zeldam en wij richten onze aandacht op de band met de illustere naam ‘De Hakviolen’.

Belevenis
Ervaringen

Bij aankomst wacht ons de eerste verrassing: geen optreden in de feesttent, maar er is een onoverdekt podium opgetrokken op de enige plek waar je violen verwacht: een weiland.

Er wordt op vogels geschoten, zonder dat er een vogel is te bekennen. Wel drie grote hijskranen met bovenin een soort deksel. Daar hangt iets in waar op gemikt wordt. Dat mikken is niet de beste capaciteit van de deelnemers want het duurt een eeuwigheid voordat de drie deksels leeg zijn. De winnaars worden rond gereden in een ukkelig karretje. Ik begin me al steeds meer op het gemak te voelen.

Hakwerk

De Hakviolen beginnen. Gehakt wordt er. De band speelt vooral covers van Normaal. Prima, nog niets aan de hand. Maar dan begint de lucht vervaarlijk te betrekken en de wind trekt aan. Bandleden en begeleiding vrezen voor installatie en instrumenten. Er moet wat gebeuren.

“Nothing on the hand”, bezweert één van de organisatoren van het feest pal naast me. Prompt wordt een partytent uit de grond getrokken en bovenop het podium geplaatst. De sologitarist bevestigt sjorbanden om het zaakje aan de grond te houden. En zo hebben De Hakviolen ineens een dak boven hun hoofd.

Hoe een onoverdekt podium in vijf minuten een dak kreeg

De organisatie heeft nog een verrassing in petto: plotseling verschijnt een grote struik met een bordje waarop ‘knuffelboom’ valt te lezen. Maar de knuffeltakken vallen niet in goede aarde. Vakkundig gepositioneerd, maar wel midden voor het podium. De zanger grijpt hoogstpersoonlijk in en werkt de boom tussen twee coupletten naar de grond.

Dan klinken de laatste noten. De sfeer is gemoedelijk en opperbest. Wat is er fijner dan een back-to-basic-boerenfeest in een weiland met dampende rock? We fietsen rond acht uur terug en dan komt er een mobiele melding van mijn stappenteller. “U heeft uw doelstelling voor vandaag gehaald”, valt er in het scherm te lezen. Of ik dat nog niet wist.

De knuffelboom is niet echt tactisch neergezet
Belevenissen tags: