Het gebeurt in ‘dat gat’

De maandelijkse coulmun voor de lokale omroep Hofstreek en krant Hofweekblad. Dit keer over positief nieuws over Goor!

Belevenis
Ervaringen

Het gebeurt in ‘dat gat’

Het was zelfs te lezen op de site van de NOS: “Goorse ondernemers onderzoeken hoe het stroomnet optimaal kan worden benut”. En nog een bericht van eerder deze maand, dat zelfs het achtuurjournaal op tv haalde: “Kunstmatige alvleesklier geeft diabetespatiënten beter leven”. Voor diegene die het nog niet wist: dat gaat over een apparaatje dat ontwikkeld is in Goor door Robin Koops.

In de tijd dat ik voor NOS Studio Sport werkte, kreeg ik vaak de vraag waarom ik toch maar steeds in Goor bleef wonen. “In dat gat gebeurt niets en je moet elke dag een pokkeneind rijden”, was zo’n beetje de conclusie. En als er wat in het landelijke nieuws kwam was het of ludiek, of negatief. Zo kwamen ze op de redactie niet meer bij van het lachen toen bekend werd dat ons gloednieuwe gemeentehuis was voorzien van een doorgang voor bierwagens. Alleen om voor een weekeinde in het jaar dorstige kelen te vullen tijdens het plaatselijke dorpsfeest, zoals zij het School- en Volksfeest plachten te noemen. Ook het feit dat een Gorenaar 20,8 miljoen euro in een loterij won, simpelweg omdat hij was vergeten het lot op te zeggen, zorgde in Hilversum voor hilariteit.

Waagschaal

Ik moest heel vaak uitleggen waarom ik mijn leven in de waagschaal stelde om op asbestgrond te blijven wonen. Eternit was zo’n beetje het enige Goorse bedrijf dat in de spotlights kwam. En ook de moord op Marisse van der Burg en de ontvoering van Isra gaf Goor niet bepaald een leuk imago.

Nu dus ineens twee berichten van heel andere toon. Het project ‘Goor vol energie’ komt van de grond door eensgezindheid onder de Goorse ondernemers en financiële bijdragen van de gemeente en de provincie. Ik zag van dicht bij hoe het werk van gedreven initiatiefnemers leidde tot de start van dit project dat zelfs op landelijke schaal innovatief is. De uiteindelijke bedoeling is dat door betere verdeling van de capaciteit het bomvolle stroomnet wordt ontlast.

Robin Koops werkte twintig(!) jaar aan een kunstmatige alvleesklier die diabetespatiënten een betere kwaliteit van leven geeft. Hij begon daarmee in zijn schuurtje en dat project is uitgegroeid tot een bloeiende onderneming. Vijfenzeventig personen werkten mee aan een onderzoek en de resultaten waren zo hoopgevend dat het wetenschappelijke Engelse blad The Lancet er een publicatie aan wijdde.

Asbestdak

Ik werk inmiddels al een paar jaar niet meer in Hilversum, maar had mijn collega’s graag met deze twee prachtige nieuwtjes om de oren willen slaan. Wat ik me trouwens wel afvraag: zou er op dat schuurtje van Koops een asbestdak hebben gelegen?

Belevenissen tags: