De laagste kwaliteit voor de hoogste prijs

De column voor de lokale omroep Hofstreek FM in tekst. Over de bouw van (weer) een supermarkt midden in het Goorse centrum.

De laagste kwaliteit voor de hoogste prijs

En daar gingen de eerste palen de grond in. Voor een supermarkt waarop werkelijk niemand in Goor zit te wachten. Althans, niet op die plek. Het zal de Duitse grootgrutter een worst zijn. Als een concern met 11.000 vestigingen in 32 landen (bron Wikipedia) besluit dat er aan de Kerkstraat in Goor een supermarkt moet komen, dan komt-ie er. Punt.

Ik ben dan altijd wel benieuwd hoe het er aan toe gaat als de kwestie bij de beleidsmakers van supermarktketen op tafel komt. Ik denk dat het niet eens een officieel agendapunt is bij het managementsteam op maandagmorgen. “Beetje gedoe in Goor? Paar extra advocaten erop en de druk opvoeren. Iemand nog koffie?” Zoiets.
Tsja. Daar sta je dan als goedwillende ambtenaar van Hof van Twente. Of als bestuurder in de gemeenteraad. Of als boze buurtbewoner. Je kunt het aanvechten, een vergunninkje weigeren, traineren; maar tegenhouden is en blijft een utopie.

Vrijgevig

Maar laten we eerlijk zijn. De Lidl, want daar hebben we het natuurlijk over, is een onmisbare schakel in de Goorse samenleving. Kijk maar eens op de sportcomplexen hoeveel geel-blauwe reclameborden er hangen. Als er activiteiten zijn in het centrum loopt de Lidl als trouw lid van Goor Collectief voorop in de organisatie en een ontelbaar aantal verenigingen en instellingen doet nooit tevergeefs een beroep op de Duitse vrijgevigheid.

Beter af

Koekoek! Droom maar lekker verder. De enigen die beter worden van de Lidl zijn de advocaten van de vakbonden. Het eigen personeel is beter af in het dierenasiel dan in de winkels van de werkgever. En laat ik Thomas Acda niet vergeten voor zijn tenenkrommende optreden in de tv-spotjes. Het zal de gemiddelde Gorenaar allemaal worst zijn. Straks hebben we veel voor weinig en dat ook nog eens op een prachtige plek midden in het centrum. Dus inslaan maar. Of, om in Lidl-taal te spreken: we krijgen de laagste kwaliteit voor de hoogste prijs. Namelijk een oerlelijke geelblauwe vlek als entree van ons centrum.

Journalistiek tags: