Miezerig Costaricaantje

De maandelijkse column voor Hofstreek FM en het Hofweekblad. Dit keer over een voetbaltransfer die stinkt!

Belevenis
Ervaringen

Miezerig Costaricaantje

Als ex-redacteur van Studio Sport heb ik jarenlang het Nederlandse betaalde voetbal op de voet gevolgd. En zo van heel dicht bij mogen zien dat de gemiddelde voetbalbestuurder een nogal uitzonderlijk fenomeen is.

Ze zeggen het nooit hardop, maar de belangrijkste drijfveer is toch echt het uiterlijke vertoon. IJdelheid. En dat leidt heel vaak tot rampzalige beslissingen. Miljoenen die worden uitgegeven bij een transfer, alleen op basis van videobeelden bijvoorbeeld. Want die Nigeriaanse linksback in de Engelse derde divisie is toch echt een aanwinst.  

Ook in Tukkerland kunnen we er wat van. Zo stelde Heracles na lang wikken en wegen een speler op die even daarvoor onder invloed en met veel te hoge snelheid een kind had doodgereden. De strijd tegen degradatie was toch even belangrijker.

Moreel kompas

Ook het morele kompas bij FC Twente is flink van slag. Oorzaak: een flinke zak geld voor een spits die net puber af is uit Costa Rica.  Want 18 doelpunten in 3,5 jaar tijd is toch echt wel 15 miljoen waard. Waar het geld vandaag komt interesseert de Enschedese beleidsbepalers geen snars. Staat toch maar mooi op je cv dat je de schuldenlast van FC Twente hebt verminderd.

FC Twente kan dit seizoen tegen alle verwachtingen zomaar kwalificatie afdwingen voor de Champions League. Dan getuigt het van heel veel voetbalinzicht dat je aan de vooravond van een duel tegen een directe concurrent je spits in vorm verkoopt.

Dure seizoenkaart

Ja, maar…. Hoofd er niet bij… Niet meer gemotiveerd…. Alle veelgehoorde clichés komen weer voorbij. Je zult maar een dure seizoenkaart hebben gekocht. Fijn dat zo’n bestuurder dan ook aan jou denkt als je elke twee weken in de bus stapt. Waarom is er niemand van het pluche die gewoon zegt: “Jij miezerig Costaricaantje, jij gaat helemaal nergens heen. We willen met jou proberen de Champions League te halen, want dat levert ons misschien wel meer op. Jij hebt een contract en daar houden we je aan. En dan ook nog naar Rusland! Met een club uit dat land willen we sowieso geen zaken doen. Leuk hé, dat je de voorzetten krijgt van een ploeggenoot die in Nederland een celstraf boven het hoofd hangt van negen jaar wegens drugshandel? Geen zin om hier te blijven? Dan maak je maar zin. We hebben verantwoording af te leggen aan 30.000 supporters die hier altijd zijn. Die vinden wij veel belangrijker dan jouw portemonnee. Ajuu, schoenen aan en trainen!

Nee, hoor. Er wordt geld geteld en de heren laten zich fêteren voor een prachtige deal. “Vanuit bedrijfstechnisch oogpunt is het onverantwoord om deze transfer niet door te laten gaan”, is de verklaring. Ammehoela!

Belevenissen tags:

Meer Bert belevenissen