Over een knollenveld en de Haagse schijnwereld

De maandelijkse column voor de de lokale omroep Hofstreek FM en het Hofweekblad. Het zou voor Haagse politici wel eens goed zijn om betrokken te zijn bij een lager amateurvoetbalteam.

Belevenis
Ervaringen

Over een knollenveld en de Haagse schijnwereld

Of ik leider wilde worden van een voetbalelftal. Ik moest er even over nadenken en vond eigenlijk dat ik wel wat terug kon doen voor de club waarvan ik al bijna vijftig jaar lid ben. Dus het antwoord was ja.

Half elftal

Vervolgens kreeg ik zes spelers in de schoot geworpen. U leest het goed: zes. We spelen niet op half veld en zijn ook geen zaalvoetbalteam. Dus dat was uitdaging nummer 1: het rekruteren van spelers.
Uit alle spelonken van de club werden jongens geronseld die op hun beurt ook weer vrienden regelden. En zo ontstond een bont gezelschap van kermisklanten (ja, echt!), jongens van buitenlandse afkomst, bouwvakkers, studenten, een militair, een fiscaal jurist etc.
Zeker geen topelftal, maar wel een groep die gaandeweg naar elkaar is toegegroeid. Af en toe een overwinning doet wonderen. Als op woensdag de app eruit gaat voor de beschikbaarheid, volgt in razend tempo wie er wel en niet is. En heel vaak is iedereen er.

Verhalen

De diversiteit brengt zo zijn eigen verhalen mee. Onlangs overleed er een vader van een speler op 56-jarige leeftijd die begraven is in Irak. Weer een ander heeft een meisje leren kennen op studiestage. In Verweggistan. Klassiek geval van liefdesverdriet. Nummer drie scheurt zijn enkelband terwijl hij na een moeilijke periode eindelijk net een baan heeft. Nummer vier is al jarenlang op zoek naar een betaalbaar huurhuis voor hem en zijn vriendin. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Knollenveld

Als ik zo terugkijk op dit seizoen bedenk ik me ineens dat het heel goed zou zijn als Geert Wilders, Carolien van der Plas, Pieter Omtzigt en Dilan Yeşilgöz ook eens een lager voetbalelftal bij een volksclub onder de hoede nemen.Ja, ik weet het, dit is een hele gekke wending in een column. Maar even uit de schijnwereld stappen van het Haagse pluche, twitterfitties en oeverloze formatiegesprekken zou dit viertal goed doen. Ze moeten namelijk sturing geven aan de echte wereld en veel dichterbij dan om negen uur zondagochtend op een knollenveld in Saasveld ga je dan niet komen.

Belevenissen tags:

Meer Bert belevenissen