Over een oale henne en een rooie indiaan

De maandelijkse column voor Hofstreek Omroep en het Hofweekblad. Dit keer over het rumoer rond de intocht van Sinterklaas in Goor.

Belevenis
Ervaringen

Over een oale henne en een rooie indiaan

Ik moest er, niet stiekem maar keihard, om lachen. Het gedraai en gekonkel rond de Goorse intocht van Sinterklaas en, laten we ‘m hier maar gewoon Piet noemen. De burgemeester was na de festiviteit ‘teleurgesteld’, zoals ze het zelf zei. Tsja, je moet wat als CDA-koorddanseres om Kick Out Zwarte Piet van het lijf te houden en tegelijkertijd rustig in de supermarkt te kunnen winkelen.

Nauta zei verrast te zijn door het grote aantal zwart geschminkte Pieten. Ik moest meteen denken aan het zondagse Schoolfeest in coronaperiode. Alle regels verdwenen destijds in hele grote glazen bier. In tegenstelling tot de intocht besloot Nauta toen wel een kijkje te nemen in het bomvolle centrum. Enkele van de honderden feestvierders herkenden haar niet: “Oale henne! Buj wa good wies om hier met de auto deurhen te will’n”, kreeg ze weinig respectvol toegeworpen.

Parallellen

De parallellen van de op- en intocht zijn significant. Je maakt mij niet wijs dat ze geen weet had van de aanwezigheid van veel zwarte Pieten afgelopen zondag. Net zoals ze toen ook dondersgoed wist dat het Goorse centrum zou vollopen voor een alternatieve Schoolfeestoptocht. Beide keren volgde een gekunsteld toneelstukje met slecht gespeelde boosheid en teleurstelling. CDA-konkelgedrag van de bovenste plank en waar dat toe kan leiden hebben we afgelopen week gezien.

Waar ik ook om moest lachen? Dat de organisatie van de intocht de Pieten ‘donkerbruin’ noemde. Ik heb een aantal foto’s voorbij zien komen, maar als dat donkerbruin is, dan ben ik een rooie indiaan.  

Kanaal

Ik verheug me nu al op volgend jaar. In een ronkend persbericht aankondigen dat er drie soorten Pieten bij de intocht zullen zijn: gitzwart, pikzwart en inktzwart. De burgemeester weer een verongelijkt toneelstukje laten opvoeren en Kick Out Zwarte Piet fijn laten demonstreren langs het kanaal. Ik heb dan wel zo’n idee waar die betogers eindigen…..

(foto's: Goorsnieuws.nl)

Belevenissen tags: