Column zorgt voor beroering

Ik schreef een column die veel stof deed opwaaien. Zowel de lokale als regionale media pakten dit op.

Donders duur doktertje

De vloek was hartgrondig en gemeend. Brief in de bus van de ziektekostenverzekering. Of ik 268,92 eigen risico wil betalen voor ‘hulp door medische specialist’ in het ZGT Twente. Op naam van mijn zoon.

Ik kan me niet herinneren dat hij in het ziekenhuis is geweest. En mijn zoon in eerste instantie ook niet.

Dan, in de rebound. ‘Ja, ik heb de arts wel aan de telefoon gehad. Dat was om te checken of de medicijnen bevielen.” Hij heeft inderdaad medicatie om een niet nader te noemen aandoening onder controle te houden.

Ik herinner me dat gesprek nu ook. Al is dat een groot woord. Het ging ongeveer zo:

Dokter: hoe gaat het met de medicijnen?

Zoon: Prima! Geen bijwerkingen gehad.

Dokter: Dan gaan we daarmee door. Maken we over een halfjaar een nieuwe afspraak.”

Zoon: Prima! Dankjewel en ik meld me dan wel.

Einde gesprek.

Verbazing

Totale tijdsduur in mijn beleving nog geen drie minuten. Dus mijn verbazing over het gerekende bedrag is nogal groot. Zachtjes uitgedrukt.

Bellen maar. Eerst de verzekering.  “Ja, mijnheer dat is een nieuw coronaprotocol. Veel consulten gaan nu telefonisch. Dit is het bedrag dat daarvoor gerekend mag worden. Dat hebben de ziekenhuizen en verzekeraars zo afgesproken.”

Volgende halte: het ziekenhuis. “Wij kunnen ons voorstellen dat u het veel geld vindt. Maar dat zijn de nieuwe regels…”

1 euro 50 per seconde

Of ik dus maar even 268,92 wil betalen. Voor een doodnormaal kort telefoongesprekje….. Ik snap dat een dokter nog wat aantekeningen moet maken en het dossier moet bijwerken. En dat zijn advies tot stand komt na een gedegen opleiding. Maar om 1,50 euro per seconde(!) te betalen voor een mondelinge toelichting op een recept dat ongewijzigd wordt voortgezet…. Ik ben al drie euro kwijt als de beste man alleen goedemiddag heeft gezegd.

Coronaprotocollen. Ammehoela! Ik heb nu ook een ernstige aandoening; er is me een poot uitgedraaid. Dus daar komt ie, hartgrondig en gemeend: godverdomme!

RTV Oost

https://www.rtvoost.nl/nieuws/1490229/Een-telefonisch-medisch-consult-van-een-paar-minuten-en-toch-het-volle-pond-betalen-hoe-kan-dat

Goorsnieuws.nl

https://www.goorsnieuws.nl/?p=109006

https://www.goorsnieuws.nl/?p=107324

Journalistiek tags: