De week van de wietplanten in Hasselt

WhatsApp begint te knipperen op mijn telefoon. “Er is gedonder in Hasselt met een ouder echtpaar dat twee wietplanten in de tuin heeft. Misschien iets om achteraan te gaan.”

Via de tipgever kom ik erachter dat de politie heeft gedreigd de planten weg te halen. Een telefoontje naar Hasselt leert dat het echtpaar, Jan en Jannie genaamd, zich van geen kwaad bewust is.

Ze gebruiken de planten om wietolie te maken. Daar neemt Jannie (68) af en toe een paar druppels van in om de huidziekte psoriasis tot bedaren te brengen.

Anonieme tip

De politie is gealarmeerd door een tip via Meld Misdaad Anoniem. Waar het echtpaar er steevast van overtuigd dat een enkele wietplant wordt gedoogd, daar is de politie onverbiddelijk. Ze sommeren Jan (73) en Jannie (68) de planten weg te halen.

Dat weigert het echtpaar en als ze ‘s maandags even weg zijn heeft de politie toegeslagen: de wietplanten zijn afgezaagd.

De veelbesproken wietplanten in Hasselt

Polemiek

De berichtgeving op RTV Oost leidt tot een hevige polemiek op social media. En tot massale steunbetuiging voor Jan en Jannie. Mijn mailbox stroomt vol met verzoeken om met Jan en Jannie in contact te komen: ze krijgen massaal wietolie aangeboden.

Landelijke media

Intussen krijgt ook de landelijke media lucht van de kwestie. Jan en Jannie verschijnen op Pownews, Dumpert en in bijna alle kranten.

De affaire heeft inmiddels ook de gemeenteraad en zelfs de Tweede Kamer bereikt: D’66-kamerlid Vera Bergkamp stelt vragen en roept op tot barmhartigheid.

Wietplanten in Hasselt: ik had niet gedacht er een weekje druk mee te kunnen zijn.

Journalistiek tags: