Over de burgemeester en een bordeel

Column nummer twee voor de lokale pers. Gesproken voor Hofstreek FM, geschreven voor het Hofweekblad. Ditmaal over de burgemeester die zes jaar langer mag blijven.

Het was een hamerstuk, in een vloek en een zucht geregeld. Niet meer dan een voetnoot in de regionale en lokale pers: Ellen Nauta mag nog zes jaar ‘onze’ burgemeester zijn. Over de aankoop van een koffiezetapparaat wordt in menig gezin langer gesteggeld.

Vooropgesteld: ’t menske löp mie niks in de weg. Als Gorenaar vind ik het allemaal wel heel braaf en netjes wat ze uitvoert, maar wat wil je met Markelo, Delden, Bentelo en Hengevelde in dezelfde gemeente. En een CDA-achtergrond. Dan wordt elke vorm van rock-’n-roll er wel uitgeramd. (Deep’n krijgt van mij het voordeel van de twijfel)

Zo rigoureus als de burgemeester van Amsterdam tekeer gaat,dat is ook weer het andere uiterste. Pats, boem: ineens alles ouwe diesels eruit. Je zult maar een twintig jaar oud Duits dieselvehikel met 924.000 kilometer op de teller hebben en daar nog jaren mee voort willen. Als Nauta toch iets soortgelijks wil doen om de lokale geschiedenisboeken te halen: mieter dan alle autoverkeer uit het Goorse centrum en discrimineer de diesels niet.

Burgemeester Ellen Nauta

Wat een vreemd fenomeen is en blijft: waarom hebben wij als inwoners amper invloed op de aanstelling van onze belangrijkste bestuurder? Ja, de gemeenteraad moet het allemaal goedkeuren en die kiezen we inderdaad zelf. Maar waarom is er geen kiesprocedure rond de baas van die gemeenteraad? Je krijgt als gemeente iemand in je mik geduwd en daar moet je het mee doen. En waarom wordt een burgemeester voor zes jaar aangesteld en een raadslid of wethouder maar voor vier jaar?

Er is in het verleden al eens in een paar gemeenten gestoeid met een raadgevend referendum over de aanstelling van de burgemeester. Dat werd vooral door de lage opkomst geen succes. In de Eerste Kamer is vorig jaar een wetswijziging aangenomen waardoor de burgemeester niet meer bij koninklijk besluit wordt benoemd. De weg is nog lang, maar in elk geval vrij voor een gekozen burgemeester.

Als zich in Hof van Twente iemand voor de baan van burgemeester verkiesbaar stelt die ongezien vergunningen afgeeft voor feesten,een knots van bordeel toestaat en op elk dorpsfeest als laatste de Tent (in Goor schrijven we  als enige Tent met een hoofdletter) verlaat, dan voorspel ik een zware dobber voor ‘onze’ Ellen. En een hoge opkomst. Waarom niet? Trump kan ook president van de Verenigde Staten worden.

Journalistiek tags: