Pröttel

Deze week loopt de stemming af over de invoering van een een zogeheten BIZ in het Goorse centrum. Daarover gaat mijn column in de lokale media Hofstreek Omroep en het Hofweekblad.

Pröttel

Het is toch zo’n praktische winkel, de Action. Goedkoop spul en er ligt altijd wel iets voor het grijpen dat je kunt gebruiken.

De groente- en fruitafdeling van de Lidl wordt geroemd en het voorverpakte vlees van de Aldi is toch minstens net zo lekker als dat van de keurslager. Zeker als je langs de kassa moet.

Wat ook zo fijn is aan die grootgrutters? Ze dragen enorm bij aan de leefbaarheid van het centrum. Staan vooraan met een leuke bijdrage als er iets georganiseerd moet worden, zijn lid van Goor Collectief en ondersteunen lokale projecten en verenigingen. Niet dus. “Doen we nergens, dus ook niet in Goor”, is de redenering.  

BIZ-plan

Sinds 14 februari kunnen de Goorse centrumondernemers stemmen over het zogeheten BIZ-plan, een Bedrijven Investerings Zone. Komt dat voorstel erdoor dan betalen alle ondernemers in het BIZ-gebied een bijdrage van 425 euro. Dat geld wordt dan weer besteed aan verbetering van het centrum en het organiseren van evenementen. Met een bedrag van Goor Collectief erbij komt er in totaal 50.000 euro per jaar ter beschikking. Toch een fijn potje om leuke dingen mee te doen.

In Goor betreft het 82 winkeliers/ondernemers. Het gebied beslaat de panden vanaf café De Tapperij tot en met de Ami-kapsalon, inclusief het Weversplein. Minstens de helft van die 82 moet gestemd hebben en daarvan moet weer 2/3 voor zijn om de BIZ-regeling van kracht te laten gaan.  

Omdat de BIZ een gemeentelijke verordening is, moeten alle 82 aangeschrevenen de jaarlijkse bijdrage betalen als de stemming positief uitpakt, ook al is iemand faliekant tegen.  

De Lidl ligt, in tegenstellling tot de Action, wel in het BIZ-gebied en zal mee moeten betalen als de stemming positief uitvalt

Tactische truc

Een eerste poging in 2018 om de BIZ in te voeren strandde, tot ontzetting van Goor Collectief en de gemeenteraad op twee stemmen.

Voor poging nummer twee is een tactische variant uit de hoge hoed getoverd. Enkele notoire tegenstemmers, zoals de Action, zijn in tegenstelling tot poging 1 buiten het BIZ-gebied geplaatst. Dat betekent dat ze niet financieel hoeven bij te dragen, maar ook geen stemrecht hebben en dus niet tegen kunnen stemmen. Deze week moet blijken of die truc heeft gewerkt.

Ik hoop, tegen beter weten in, dat de Goorse bevolking ook eens een signaal afgeeft. En een zaak als de Action links laat liggen onder het motto: ‘pröttel koopt wie nergens, ok nit in Goor,”

Journalistiek tags: