TV-docu: Heracles kampioen met sterspeler Frens van der Veen

Voor RTV Oost maakte ik een TV-documentaire over het kampioenschap van Heracles in 1941. Met centraal sterspelers Van der Veen en Jaarsma.

Het idee over dat onderwerp leverde al langer, maar hoe pak je dat aan als alle betrokkenen al zijn overleden en er amper beeld is? Ik kreeg contact met de zoons van Freek Jaarsma en Frens van der Veen, die in 1941 de landelijke befaamde linkervleugel vormden. Zij bleken nog vol verhalen te zitten. Bovendien beschikte Jan van der Veen nog over een videoband met beelden van zijn vader in Oranje. Met die ingrediënten ben ik aan het voorbereiden geslagen.

RTV Oost

RTV Oost bleek geïnteresseerd en samen met cameraman Ronny Langhorst zijn we aan de slag gegaan. Interviews gedraaid op de plek waar Freek en Frens voor de oorlog opgroeiden in Almelo en natuurlijk bij de klassieke Engelse tribune die er ook in 1941 al stond.

Kenner

Daarnaast bleek er in Venlo nog een heuse kenner van Frens van der Veen te wonen, Van der Veen speelde in en vlak na de oorlog een paar jaar bij VVV in Venlo. VVV-historicus Gerrit van der Vorst duidde het zedenschandaal waarin Van der Veen verstrikt raakte en de schorsing van vijf jaar.

Zon ontstond een prachtig videodocument dat op zondagavond 20 juni werd uitgezonden, tachtig jaar na de laatste landstitel van Heracles. De documentaire is hier online te zien.

Ook Dagblad Tubantia besteedde ruim aandacht aan de TV-documantaire.

Journalistiek tags: